Begroeting en communicatie in Angola / met Angolezen

Cultuur en begroeting

Standaard begroet men elkaar met een handschudding, maar wanneer men iemand van hogere rang of oudere leeftijd ontmoet is het gebruikelijk om licht te buigen voor deze persoon.

Hiërarchie is een belangrijk deel van de Angolese cultuur en zo worden titels vaak gebruikt als teken van respect.

Wanneer men elkaar groet, dan is hier geen haast bij. Men vraagt jou hoe het met je gaat, hoe het met je familie gaat, en men is hierin ook oprecht geïnteresseerd. In andere culturen is dit eerder een formaliteit, ervan uitgaande dat de andere gewoon “ok” zal antwoorden en verder gaat men snel door naar de kern van het gesprek. Maar bij Angolezen is er weldegelijk een oprechte en sentimentele vraag, waar uitgebreid de tijd genomen wordt voor het antwoord.

Angolezen zijn heel erg touchable, elkaar aanraken is een deel van de cultuur en je hoeft dus niet snel schrik te hebben dat je te dicht in iemands persoonlijk zone komt. Angolezen voelen zich comfortabeler wanneer ze dicht bij elkaar kunnen zitten, dan wanneer er een grote afstand is tussen de aanwezigen.

Tijdens een gesprek met Angolezen, zijn er een aantal puntjes waarmee best rekening gehouden wordt:

  • Het onderbreken van de andere persoon wanneer deze aan het spreken is, wordt opgenomen als heel erg onbeschoft en respectloos, en al helemaal wanneer deze ouder is of een bepaalde titel geniet.
  • Het is heel gebruikelijk voor Angolezen om veel gebaren te gebruiken tijdens hun gesprekken. Zowel hoofd- als handgebaren worden rijkelijk gebruikt om negatieve en positieve emoties te benadrukken.
  • Angolezen hebben een sterk verlangen om andere personen te plezieren en gaan daarom algauw zeggen tegen de andere wat deze graag wilt horen. De echte waarheid van wat ze denken zal je niet steeds te horen krijgen.
  • Het wordt niet geaccepteerd dat vrouwen direct oogcontact maken met mannen wanneer ze met hen communiceren, al is dit geleidelijk aan wel aan het evolueren.

Bericht delen

Stephanie Kizombera

Blijf geïnformeerd!

Schrijf u in om notificaties te ontvangen